Nieuws

CVR programma v2

Zaterdag 2 april 2016
Het Anker – Uithuizermeeden

Op 2 april 2016 voert het Collegium Vocale Reformatum twee bijzondere werken uit, te weten de Mis in D-majeur, opus 86, van Antonin Dvorák en de Messe Chorale van Charles Gounod.
De Mis in D van Antonin Dvorák is een Romantisch werk dat rijk aan expressie is. Charles Gounod maakt gebruik van een Credo-intonatie “Credo in unum Deo” die hij als een rode draad door elk van de verschillende delen laat lopen.

De componist Antonin Dvorák (geboren in 1841 in Bohemen, toenmalig Oostenrijk, nu Tsjechië) schreef de Mis in D ter gelegenheid van de inwijding van de kapel die een bevriende architect bij diens kasteel had gebouwd. Het was een compositie, voor solisten en koor met orgel-begeleiding, die in 1887 ter gelegenheid van de inwijding van de kapel werd uitgevoerd. Later schreef Dvorák, op verzoek van zijn Engelse uitgever, een uitgebreide versie: een groot, mystiek werk voor koor en orkest, dat in 1983 in Crystal Palace in Londen in première ging. Het behoort met het Stabat Mater en het Requiem tot de belangrijkste kerkelijke werken van deze componist.

De Messe Chorale van Charles Gounod ( 1818-1893) werd gecomponeerd in 1888 en behoort tot de latere werken van Gounod. In deze latere periode richtte Gounod zich in zijn composities steeds meer op de polyfonie van oude meesters zoals Palestrina. Dit resulteerde in een aantal missen waarin Gounod gebruik maakte van gregoriaanse hymnen. De Messe Chorale is hier een goed voorbeeld van.

Overige werken van Charles Gounod:
Ave Verum
Le Crucifix
Prière du Soir

Solisten : Cicut Servus.

20160402_concert

Zaterdag 29 november 2014:
Adventsconcert in de Kloosterkerk te Ten Boer

Het koor zong werken van Duitse, Engelse en Franse componisten, een uitermate gevarieerd programma.

foto Ellen Dijkhuizen en Ties Molenhuis
Ellen Dijkhuizen en Ties Molenhuis

Het bijzondere aan dit concert was dat het CVR is begeleid door het Pianoduo, Ellen Dijkhuizen en Ties Molenhuis, in onze regio en daarbuiten zeker bekend. Ellen en Ties spelen een aantal werken het koor vierhandig. Voor het koor was het een primeur en een voorrecht om met dit Pianoduo te mogen samenwerken.

 

Zaterdag 9 februari 2013:
Concertmissen in de Nicolaïkerk te Appingedam

pers_bach-bruckner