Jong

David de Jong (*1969)

Hij begon met orgelles in 1979 en studeerde van 1982 – 2003 orgel bij Johan G. Koers, die nog steeds zijn mentor is. Van 1985 tot 1994 was hij organist van de gereformeerde kerk ‘de Hoeksteen’ in zijn geboorteplaats Drachten. Naast zijn studie theologie in Kampen (1987 – 1997) ontplooide hij een groot aantal muzikale activiteiten: hij gaf regelmatig orgelconcerten, trad op met een kamermuziektrio en was een veelgevraagd koorbegeleider.

david_de_jongTevens dirigeerde hij een klein kamerkoor en viel hij regelmatig in als gastdirigent bij een oratoriumkoor in Kampen. In 1988 won hij de tweede prijs op het Nationaal Orgelconcours te Elburg. David de Jong is sinds 1998 predikant binnen de gereformeerde kerken (vrijgemaakt). Regelmatig geeft hij nog orgelconcerten en wordt hij gevraagd als koorbegeleider.
foto Grote OrgelmisZijn spel is te beluisteren op een twaalftal cd’s, waaronder een uitvoering van de Grote Orgelmis van J.S. Bach in de Bovenkerk in Kampen en een cd met het complete orgeloeuvre van Johan G. Koers, dat hij samen met Dirk S. Donker heeft opgenomen in de Martinikerk in Sneek. Hij componeerde liederen, werken voor koor, orgel, beiaard en trekharmonica. In 2007 was hij finalist van het Hinsz Compositieconcours. Aan het eind van datzelfde jaar verscheen een kooreditie van de Nederlandse vertaling van de passieliederen van de IJslandse dichter Hallgrímur Pétursson, waarvoor David de Jong de koorzettingen verzorgde. Zijn orgelcompositie ‘Warum ist das Licht’ is in 2011 première gebracht door Jan Hage in de Kloosterkerk in Den Haag.

Bron: www.daviddejong.eu

Een aantal leden van het Collegium Vocale Reformatorum heeft meegewerkt aan de CD opname van de Passiepsalmen uit IJsland. Andere opnames met het CVR:

L. Vierne – Benedictus uit de Messe Solennelle

(harmonium: Sietze de Vries / kerkorgel: David de Jong)

foto Vierne - WidorC.-M. Widor – Kyrie uit de Messe pour 2 choers et 2 orques

(harmonium: David de Jong / kerkorgel: Sietze de Vries)