Dirigent

Dirigent Jan Pranger (geboren in 1949, overleden in 2020) studeerde orgel/piano, koordirectie en schoolmuziek. Als hoofdvak studeerde hij zang bij Klaziene van der Vinne. Hij is van jongs af opgegroeid met het kerkorgel en is dan ook reeds op zijn elfde jaar kerkorganist geworden.

jan-pranger_oudbruin

Naast zijn baan als (muziek) docent aan een grote scholengemeenschap is/was hij dirigent van meerdere vocale ensembles, namelijk van het Collegium Vocale Reformatum en – tot 2010 – van het Lauwersconsort. Met het Lauwersconsort trad hij enkele keren op in Parijs en maakte hij een bijzondere CD met onbekende werken van Charles Gounod.

CD Charles GounodVerder heeft hij het Gereformeerd Drachtster Mannenkoor een tijd lang gedirigeerd. Met het Collegium Vocale Reformatorum heeft hij diverse CD’s opgenomen, onder meer met werken van Louis Vierne en Charles-Marie Widor.

CD Louis Vierne & Charles-Marie WidorHij heeft ook leiding gegeven aan een projectkoor, het Noord-Nederlands Vocaal Ensemble. Daarmee gaf hij uitvoeringen van Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms en maakte hij met organist David de Jong onder andere een CD met IJslandse Psalmen.

CD In de schaduw van uw kruisZijn koren staan bekend om hun brede, romantische klankkleur – een goede eigenschap, mede dankzij Jan’s voorliefde voor de belcanto-zang.